9 Ocak 2013 Çarşamba

İç Hat Uçak Biletlerinde İptal Ve Değişiklik



Çoğu zaman okurlarımızdan gelen sorulara istinaden böyle bir yazı yayınlamaya karar verdim .. Çoğu zaman yolcular uçak biletlerini erkenden alıyorlar haliyle ucuz uçak bileti alma imkanı bulabiliyorlar.. Erkenden alınan tüm ucuz ucak biletleri genellik promosyon sınıflar olmaktadır.. Daha önceden yayınladıgım iç hat ucuş sınıfları  , ve ucuz uçak bileti almanın yolları adlı yazılarımı incelemenizi öneririm.




Öncelikle şunu çok iyi  anlamamız gerekmektedir. Uçak biletleri otobüs bileri ile hiçbir benzerlik göstermemektedir.. Herhangi bi otobüs firması biletlerinin iptal iade ve acıga alınma konusunda sorunsuz işlem yapabilir. Fakat konu uçak bileti olunca bu durum havayollarının ve buna bağlı kurallarının cercevesinde olmaktadır.

Örnek vermek gerekirse THY ' nın herhangi bir parkurdaki promosyon (W , O , P , G , U class ) sınıfının bir biletini ele alalım , bu biletler genellikle (74.99 TRY ile 99.99 TRY ) arasında degisir.THY ve AnadoluJet ' in herhangi bi parkurunun promosyon biletini alırsanız..

Bilmeniz gereken durum şu ki , İPTAL İADE ve DEĞİŞİKLİK yapmanız mümkün değildir.. Bu biletlerin iadesinin istediğiniz taktirde  , sadece alan vergisi olan 08.00 TRY lik bir tutarın geri ödemesi yapılır.



İç Hat Uçak Biletlerinde İptal , İade ve Değişiklik Kuralları 

SunExpress Havayolu ise aynı THY ve AnadoluJet ' deki kurallar gibi uçak biletinin açılış fiyatına istinade bazı fiyatlarında iade ve değişiklik yapmamaktadır.

Pegasus ise bu duruma biraz esneklik kazandırmış , çoğu biletine iade imkanı sunmakta , bunun yanı sıra iadesi mümkün olmayan biletlerin dahi değişiklik yapılmasın izin vermektedir.. Bu durum  tabiki pegasus havayollarını kullanan yolcular için olumlu bir özelliktir..

Çünkü tekrar belirtmek gerekirki ,Yolcular internet üzerinden veya bazı ucak bileti kesen acentalar ;  aracılıgıyla ucak bileti satın alırken .. Biletin iade ve degisiklik sartlarını sormadan tamamen bilincsiz bir sekılde alıyorlar..Daha sonra bu konuyla ilgili bir sıkıntı yasadıklarında ise ne o bileti kesen acenta yada kurum nede biletin sahibi havayolu sirketi bu maduriyetin önüne gecebiliyor..

Şimdi ise Açığa alma konusuna gelelim, THY ve AnadoluJet açığa alma işlemi için extra bir ücret talep etmemektedir. Fakat acıga alınan biletin daha sonra biletlenecegi tarih teki ucuslardaki ucakların doluluk oranı ve sınıf farklarından dolayı fiyat farkı cıkabilir ki bu cok dogal bir durumdur .. Ayrıca THY ve AnadoluJet te bilet acıga alınırken 12 saat kuralına bakar eğer ucagın kalkısın 12 saatten az bir süre varsa bu bilet acıga alınırken ucusun koltuk ücreti üzerinen %30 cezalı sekılde acıga alınır.

Bu kural iade işlemleri sırasındada gecerlidir. Herhangi promosyon sınıf dısı biletlerde iade istendiğinde bilet eger 12 saat kuralına girmiyorsa full iade alır. Eğer iade istenilen biletin ucusuna 12 saatten az süre varsa uçağın koltuk fiyatı  üzerinden %30 cezalı iade işlemi yapılır..

Pegasus ise açığa alınan biletlerde daha farklı bir yol izlemektedir. Aldığınız bileti açık bilete cevirmek için bür ücret talep etmekle beraber ,, Bileti kapatmak istediginiz  tarih içinde fiyat farkı ve ceza tutarları cıkartabilmektedir.

İade durumlarında bileti hangi şekilde aldıysanız aynı şekilde iade olur.. Örneğin Kredi kartı ile 3 taksit ile alınan bir bileti iadesi aynı yolcu kartına 3 taksit seklinde iadesi gerceklesir.

Tüm anlattıklarımız ışığında siz değerli okurlarımıza tavsiyemiz .. Uçak Biletini bildiğiniz ve güvenilir firmalar aracılıgıyla alın.. Ve ucak bileti alırken yetkili personele biletinizin iade kurallarını sormayı unutmayınız..